čtvrtek 21. června 2012

Tři holubičky


Úzkou stezkou tichého vesnického hřbitova ubíralo se chudé děvčátko. Bílý šáteček mělo mokrý od slziček a ještě vzlykalo. Hrob, který opouštělo, skrýval pro ni největší poklad na světě!

Doma vládne krutá macecha a ochrany u otce, který celý den těžce pracuje, se marně děvčátko dovolávalo. A tak nezbývalo, než trpěti a zde u své mamičky si požalovati. Na hrobě maminčině rostly takové krásné kytičky! Nikdo je sem nesázel a ony přece rostly a rostly, jako by to byla slova útěchy v rozbolavěné dětské srdéčko. "Pomoz mně, mamičko, v nebíčku," volala tentokráte Maruška u hrobečku. "Vezmi mne brzy k sobě, matičko drahá!" A tu se zdálo, jakoby kytičky sklonily své hlavičky plné pochopení a jakoby mamička prosbu slyšela.

Když vyšla Maruška ze hřbitovní brány, potkala stařenku, opírající se těžce o berli. Maruška plna politování ohlédla se za stařenkou a tato jí kynula. "Nechceš se mne ujmouti, dívčinko?" řekla stařenka. Maruška ihned přikývla, podala stařence rámě a bez váhání odcházela se stařenkou. Na macechu si ani nevzpomněla, ale tatíčkovi, si umínila vzkáže, co se s ní stalo.

Opatrně stařenku podpírajíc, kráčela Maruška neznámou cestou, až konečně ocitly se před malou chaloupkou v lese, do které stařenka vkročila. Maruška ihned stařenku obsloužila, a když stařence uvařila a postel připravila, pohladila radostně její ruku a tvář, která se na ni laskavě usmívala a řekla vroucně: "Budu u vás tak šťastná, babičko."

A tak uplynula opravdu léta pro Marušku velmi šťastná a babička oblíbila si Marušku tak, že si nemohla život bez ní ani představiti.

Ale jednou ráno babička nemohla vstáti, naříkajíc si na bolesti v zádech a když Maruška starostiplně přisedla k loži hodné stařenky, řekla tato tiše: "Slyš, Maruško, síly mého života došly. - Za pár hodin odejdu z této země. Sdílela jsi se mnou chudobu a práci, ráda bych, abys byla za to šťastná. O cožkoliv budeš nyní prositi, stane se, neboť tvoji prosbu uslyší samotná nebesa. Až zemřu, otevři okno, a spatříš holubici, která odlétá k nebi. To bude moje duše, která bude věčně žíti. Odletím k tvé mamičce do nebíčka, která rovněž tam přebývá. Zvol, Maruško, jakýkoliv život a jakékoliv bohatství - Bůh tě vyslyší." -

Marušce po tváři stékaly velké slzičky. Pohlédla vzhůru, tam, kde asi přebývá její mamička, kde dobré duše jedna mezi druhou poletují a kam nyní odletí také babička. Pohlédla k posteli stařenky, sklonila hlavu a řekla: "Babičko, chci odletěti s tebou, nemám opravdu vroucnější přání. Chci letěti s tebou k mamičce, tam jedině budu šťastná." Když to Maruška vyslovila, rozlila se růžová zář pokojem a dvě holubičky vylétaly do vesmíru. - Vznášely se radostně k oblakům a v dáli létla jim vstříc třetí bílá holubička. Byla to Maruščina mamička.

Žádné komentáře:

Okomentovat